Culinaire fotografie om voedsel nog aantrekkelijker te maken

Culinaire fotografieWat is nou eigenlijk culinaire fotografie? Deze vorm van fotografie richt zich specifiek op etenswaren. Het doel hiervan is het realiseren van afbeeldingen met hierin voedsel wat als uiteindelijke doel heeft om in advertenties, verpakkingen, menu’s of kookboeken de lezer te pakken met een culinair hoogstandje. Wanneer dit op professioneel gebied waar gemaakt wordt, komen beroepen zoals een vormgever, foodfotograaf en eventueel een voedsel stylist aan te pas. 

Tips voor de ultieme culinaire foto

Onder andere bij het fotograferen van eten is het zeer interessant om de regel van derden te gebruiken en dus niet perse het gerecht in kwestie in het midden van de foto te zetten. Probeer te bepalen vanuit welke hoek het eten het er het beste en uiteraard het lekkerst uitziet. Neem alle hoeken waar en kijk wat het beste is, of dit nou vanaf boven is, onder, links, rechts, dichtbij of van veraf. Neem bijvoorbeeld een taart, die ziet er vanaf boven het smakelijkst uit, maar bij een mooi hoofdgerecht ziet het er misschien wel veel mooier uit als je kijkt vanaf de voorkant. Zo is er voor ieder gerecht altijd wel een positie hoe het er leuk en smakelijk uitziet. 

Probeer daarom ook je aandacht te vestigen op het lekkerste gedeelte om zo het meeste uit jouw foto te halen. Je hebt het waarschijnlijk zelf wel is een foto gemaakt en was je daar trots op, misschien zit er wel een echte food fotograaf in jou verborgen!

Make-up

Overal wordt tegenwoordig make-up voor gebruikt, een model die een fotoshoot ondergaat of artiesten die op het punt staan op te treden. Dit is ook het geval bij culinaire fotografie, door middel van het gebruik van een klein beetje water kun je gerechten al gelijk 2x zo mooier maken. Door het gebruik van een beetje water laat je bijvoorbeeld groenten en fruit glinsteren, zo zorg je ervoor dat het er vers uitziet, meer glans krijgt en natuurlijk smakelijker eruit ziet. Bij producten zoals vlees moet je dit goed aanpakken, ook gaat dit anders dan bij de groenten en het fruit. Bij vlees is het echter lastiger aangezien vlees afkoelt en daardoor zijn glans verliest, hier wordt er een klein beetje olie overheen gegoten om het zo weer te laten glinsteren. Het gebruik van verse producten is essentieel omdat producten die dagen in de koelkast liggen hun glans helemaal verliezen, het is dan ook niet nodig om het alsnog te gaan proberen.

Posted by Nikita van Belkom

Geef een antwoord